Deelnemen
maandag, 11 februari 2013 00:00

Extra concerten

Op alle festivaldagen worden in Neerpelt en in naburige gemeenten diverse concerten georganiseerd:

 • verbroederingsconcerten
 • namiddagconcerten in rust- en verpleeghuizen
 • schoolconcerten
 • avondconcerten in samenwerking met andere organisaties
 • aperitief- en kioskconcerten
 • festivalmissen

Deze concerten bieden de groepen de gelegenheid zichzelf en hun eigen nationale cultuur voor te stellen. De meeste van deze concerten hebben een ontspannen karakter, waarin een licht programma gebracht wordt en waarbij verbroedering voorop staat.

Indien je geïnteresseerd bent om hieraan deel te nemen, kan je dat aanduiden op je inschrijvingsformulier.

maandag, 11 februari 2013 00:00

Parade

Jongeren vieren feest

De feestelijke parades op de festivaldagen zijn werkelijk één van de hoogtepunten van het festival. Na hun uitzonderlijk juryoptreden is de ontlading bij de muzikanten enorm.
Ze vieren feest en verbroederen met de Neerpeltse bevolking.

Vertrek

Om 17u op het binnenplein van de Wico Campus St-Hubertus.

Route

De parade volgt de Stationstraat tot aan de verkeerslichten.

Links richting het gemeentehuis, rechts de Kerkstraat in..

Begroeting van de eregasten op de tribune.
Vervolgens richting marktplein.

Op het einde van het marktplein rechts.
Links aan het kruisprunt naar de Fabrieksstraat.

Op het einde van de Fabrieksstraat rechts richting Toekomstlaan.
Richting sporthal.

Aankomst

De aankomst is gepland rond 17u45 aan de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof.
En meteen het sein voor het begin van de prijsuitreiking (proclamatie).

Plan

paradeplan

Sfeerbeelden parade 2014

maandag, 11 februari 2013 00:00

Proclamatie

De proclamatie is dé belevenis van elke festivaldag, massaal bijgewoond door alle deelnemers en honderden bezoekers. De Sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof, voor de gelegenheid omgebouwd tot een groot theater, is de thuisbasis van dit adembenemend spektakel.

Alle koren/ensembles die tijdens de dag hun juryconcert afwerkten, krijgen tijdens deze proclamatie hun behaalde resultaten en een diploma.

Voor de deelnemende groepen worden plaatsen gereserveerd. Bezoekers hebben vrije toegang tot de proclamaties en nemen plaats bovenaan de tribune.

Sfeerbeelden van de proclamatie 2014

maandag, 11 februari 2013 00:00

Laureatenconcert

Op het einde van elke festivaldag wordt een laureatenconcert samengesteld: een avondconcert met deelname van koren of ensembles met een uitzonderlijke kwaliteit in de verschillende reeksen.

Deze koren/ensembles die tijdens de dag een zeer hoge quotering behaalden voor hun juryconcert, worden uitverkoren om hier op te treden. Dit subliem concert wordt bezocht door talloze vrienden, sympathisanten, juryleden en gerenommeerde muziekkenners. Is jullie groep geselecteerd voor het laureatenconcert, dan ben je ook verplicht hieraan deel te nemen.

woensdag, 13 februari 2013 00:00

Kick-off

 KICKOFF kinderkoor lager

Op de startdag wordt het Festival 's avonds feestelijk geopend met de Kick-off in de Sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof. Een formule die garant staat voor muziek, cultuur en spektakel. In een losse, ontspannen en vriendschappelijke sfeer verzamelen alle deelnemers in een bruisende Festivalhal. Hier verwelkomen we de jeugd van Europa en ver daarbuiten tijdens een sprankelende en muzikale show.

Op deze openingsplechtigheid is iedereen van harte welkom.

Sfeerbeelden Kick-off 2014

Sfeerbeelden Kick-off 2015

woensdag, 13 februari 2013 00:00

Juryconcerten

Repertoire en tijdsduur

Ieder deelnemend koor/ensemble zingt of speelt verplicht een juryconcert.

Het repertoire en de duur van dit programma is afhankelijk van de reeks waarin wordt deelgenomen. Een verduidelijking van de reeksindelingen en de eraan gekoppelde voorwaarden, vind je binnenkort in het reglement.

Het repertoire voor de juryconcerten wordt door de groep samengesteld, volgens de regels beschreven bij de gekozen reeks. Je bepaalt zelf de volgorde van de werken bij inschrijving.

Tegen eind december ontvangt elke groep een officiële bevestiging van deelname. Hierna zijn wijzigingen in het programma of in de volgorde alleen nog toegestaan mits uitdrukkelijk en schriftelijk akkoord van het organiserend comité. Dit akkoord dient aangevraagd te worden uiterlijk vóór 1 maart. Na die datum moet het voorgestelde programma zonder uitzondering gepresenteerd worden in de door jou opgegeven volgorde.

Voor de vocale editie van 2022 ontvangen de deelnemende koren de partituur van het plichtlied na inschrijving.

Partituren

Bij inschrijving wordt van elke partituur een kopie bezorgd aan het festivalsecretariaat. Dit exemplaar wordt gebruikt bij de controle van het inschrijvingsdossier en blijft in het bezit van het Festival.

Vlak voor het juryconcert bezorgt iedere deelnemende groep aan de jurysecretaris 3 mappen met in elke map één exemplaar van alle partituren, in de volgorde waarin ze gebracht zullen worden. Op de map wordt duidelijk de naam van de groep alsook de stad van herkomst vermeld. Deze mappen worden onmiddellijk na het optreden terugbezorgd door de jurysecretaris.

Er kan geen beroep meer gedaan worden op de partituren die ingezonden werden bij de inschrijving.

Het gebruik van kopieën is in België bij wet verboden. Overtredingen hierop zijn voor risico van de deelnemende groep. We raden u daarom aan originele partituren te gebruiken.

Beoordelingen

Een gerenommeerde, internationale jury beoordeelt op een constructieve manier de muzikale prestaties van de deelnemers. Na de proclamatie is er de mogelijkheid tot mondeling overleg. Na het Festival wordt een juryverslag toegezonden waarin vooral de nadruk wordt gelegd op een positieve en niet-competitieve beoordeling. Het diploma vermeldt:

 • eerste prijs summa cum laude = voor ensembles die 98, 99 of 100 % behaalden
 • eerste prijs cum laude = voor ensembles die tussen 90% en 97 % behaalden
 • eerste prijs = voor ensembles die tussen 80 en 89 % behaalden
 • tweede prijs = voor ensembles die tussen 70 en 79 % behaalden
 • derde prijs = voor ensembles die tussen 60 en 69 % behaalden
 • vermelding = voor ensembles die 59 % of minder behaalden.

Groepen met 90% of meer ontvangen eveneens de festivalmedaille.

Er worden geen geld- of andere prijzen toegekend. Recht van opname is voorbehouden aan het EMJ. Voor eventuele klank- en/of beeldopnames van het optreden worden geen vergoedingen betaald.

Juryrapport

Het schriftelijke juryrapport - zijnde de individuele rapporten van de juryleden en een samenvattend rapport - wordt enkele weken na het Festival per post naar alle deelnemende groepen verstuurd.

Aanwezigheid

Alle deelnemende groepen zijn een uur voor hun juryoptreden aanwezig in de concertzaal. Inzing- en omkleedruimtes worden in de buurt van het juryconcert voorzien. Deze ruimtes dienen niet als repetitielokaal.

Eventuele repetitielokalen dienen op voorhand besproken te worden via het festivalsecretariaat. Voor maximaal 1 uur kan een repetitieruimte ter beschikking worden gesteld.

Podium

Om een vlot verloop te verzekeren, is het betreden van het podium als volgt geregeld: terwijl groep 1 voor de jury optreedt, houdt groep 2 zich klaar in een zijzaal. Na het optreden van groep 1 verlaat deze rechtstreeks de zaal, terwijl groep 2 het podium betreedt en groep 3 plaats neemt in de zijzaal, enz.

Bij een instrumentale festivaleditie worden in de Sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof 2 podia voorzien. Ensembles die hier hun juryconcert afwerken, nemen per 2 plaats op het podium en werken één voor één hun juryconcert af. Beide ensembles blijven op het podium zitten tot de 2 juryprogramma's worden afgewerkt.

Stilte

Het spreekt voor zich dat er volstrekte stilte in acht genomen wordt in de zalen waar de juryconcerten plaatshebben. Tijdens de uitvoering mag niemand de zaal betreden of verlaten en mogen er geen foto's genomen worden. Het betreden en verlaten van de zalen is enkel toegelaten nadat een koor of ensemble het volledige programma heeft afgewerkt.

Locaties van de juryconcerten

De juryconcerten worden ingepland op volgende locaties:

 • Provinciaal Domein Dommelhof – Theater, Toekomstlaan 5, Neerpelt
 • Provinciaal Domein Dommelhof – Sporthal, Toekomstlaan 5, Neerpelt
 • St.-Jozefkerk Boseind, De Kentings 15, Neerpelt
 • Hubertustheater Wico campus St.-Hubertus, Stationsstraat 25, Neerpelt
 • St.-Niklaaskerk, Kerkstraat 5, Neerpelt
 • Kerk Maagd der Armen, Grote Heide 9, Neerpelt
 • Cultureel Centrum Palethe, Jeugdlaan 2, Overpelt
 • Kerk St.-Monulphus en Gondulphus St.-Huibrechts-Lille, Dorpsstraat 1, Neerpelt
 • Michielshof, Michielsplein 3, Achel
 • De Toonzaal Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs, Toekomstlaan 9, Neerpelt

Een exacte timing van de juryconcerten kan u hier enkele weken voor het festival terugvinden.

Pagina 1 van 2
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Pelt
Telefoon
+32 11/66 23 39
E-mail