Wednesday, 06 January 2021 10:43

Doe mee aan de Balkan Challenge!

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd wil deelnemende koren die op zoek zijn naar een extra uitdaging de kans geven om een werk in te studeren dat speciaal werd geschreven voor het Europees samenwerkingsproject “West-Balkan and Europe United, musical synergies for young artists”.

Voor dit project werkt het EMJ samen met partners uit 3 andere landen van de Europese Unie (Italië, Polen en Hongarije) en 6 landen uit de West-Balkan (Albanië, Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Servië en Bosnië). Het doel van dit project is om jongeren kennis te laten maken met de typische koormuziek uit een andere regio. Zo hebben wij en onze partners muziek laten componeren door koorcomponisten uit de West-Balkan en willen we deze in onze contreien laten opvoeren door koren afkomstig uit landen van de Europese Unie. Gelijktijdig worden composities geschreven door Belgische, Poolse, Italiaanse en Hongaarse componisten die zullen uitgevoerd worden in de West-Balkan. Op deze manier willen we deze voor velen vaak nog onbekende regio voorstellen aan de Europese jeugd en een culturele uitwisseling tot stand brengen.

Elk koor met bezetting SSA of SATB kan ervoor kiezen om, bovenop het eigen gekozen programma, één voor het EMJ gecomponeerd lied uit te voeren. Dit kan voor het koor een extra uitdaging bieden en hun repertoire verrijken met nieuwe werken in een wellicht minder bekende stijl. Concreet schrijft het koor dan in voor zowel zijn reeks naargelang de samenstelling van de groep en daarbovenop voor de Balkan-challenge. Dit lied komt dan bovenop het programma eigen aan de eerst gekozen reeks. Er zijn drie Balkanwerken waaruit men er één kan kiezen: één voor SSA-bezetting en twee voor SATB-bezetting.

Voor het Europees Muziekfestival werden reeds de volgende composities gecreëerd:

  • Me nji Lule (SATB), gecomponeerd door Memli Kelmendi (Kosovo)
  • Hapi krahët (SATB), gecomponeerd door Alban Dhamo (Albanië)
  • Gorskog vijenca (SSA), gecomponeerd door Marko Kovac (Montenegro)

Voor meer informatie over het project “West-Balkan and Europe United, musical synergies for young artists” klik hier.

Voor informatie over hoe in te schrijven voor het online festival en de Balkan Challenge, klik hier.

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Pelt
Telefoon
+32 11/66 23 39
E-mail