Friday, 14 February 2020 15:51

Lambert Vinken, mede-oprichter EMJ, overleden

Op woensdagavond 12 februari overleed na een korte ziekteperiode dr. Lambert Vinken. Hij zou dit jaar 99 jaar oud worden.

Hij was samen met priester Jan Coninx een van de oprichters van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd van Neerpelt.

Als eerste voorzitter bepaalde hij gedurende 30 jaar voor een groot stuk de koers die het festival zou varen. Van 1953 tot 1982 was Lambert ondanks zijn drukke huisartsenpraktijk en zijn groot gezin een geëngageerde voorzitter. Van een klein lokaal festival groeide het EMJ op korte tijd uit tot een van de grootste festivals in zijn soort. Deelnemers uit vier continenten bezochten met veel enthousiasme het EMJ. Dit succes is wellicht te danken aan het feit dat Lambert en het festival dezelfde waarden uitdroegen :  "samen op niveau musiceren en mekaar in vrede ontmoeten”

Vanaf 1982 werd Lambert opgevolgd door Peter Berben (+2018) en kreeg hij de titel van erevoorzitter. Tot zijn laatste levensjaar woonde hij de bestuursvergaderingen nog regelmatig bij en ontsnapte er weinig aan zijn aandacht. Met wijze raad stond hij zijn opvolgers bij en vond hij het ook geen probleem om zijn visie in een e-mail te verduidelijken. Hierbij wist hij altijd een juiste houding in te nemen tussen betrokken blijven en toch voldoende afstand te bewaren.

Het EMJ verliest in dr. Lambert Vinken een wijs vaderfiguur.

Foto Lambert Vinken website

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Pelt
Telefoon
+32 11/66 23 39
E-mail