Tuesday, 05 February 2019 00:00

Voor het eerst samenwerking tussen ‘Musart’ en ‘A Taste of Neerpelt’ tijdens 67ste EMJ

Traditiegetrouw gaat ook het 67ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd (3 – 6 mei 2019) van start met een ‘Kick-Off’ in de Dommelhof Sporthal en het totaalspektakel ‘A Taste of Neerpelt’ (ATON) op het Kerkplein. Deze twee openingsfestiviteiten vinden plaats op vrijdagavond 3 mei. Dat die avond ongetwijfeld gekruid wordt met veel sfeer en gezelligheid hoeft hier zeker geen betoog. Het publiek kan andermaal volop genieten van veel muzikale, vocale en culinaire hoogstandjes en natuurlijk ook van een spectaculaire vuurwerkshow. Toch zit er dit jaar een vernieuwend aspect in ‘ATON’. Waar de muzikale invulling tot nu toe gebeurde door diverse bands en/of deelnemende groepen, werkt het EMJ dit jaar, voor het eerst in de geschiedenis van ‘ATON’, samen met de Hasseltse muziekhumaniora ‘Musart’. Werner Geboers uit Bocholt is projectcoördinator bij ‘Musart’. Hij kijkt alvast met hoge verwachtingen uit naar de muzikale inbreng van de ruim 50 jonge musici van ‘Musart’ tijdens ‘A Taste of Neerpelt’.

Al vele jaren doet het Europees Muziekfestival voor de Jeugd inspanningen om binnen- en buitenlandse muziekscholen en –academies nauw te betrekken bij het EMJ. Dat lukte steeds vrij aardig en resulteerde in hun deelname aan juryconcerten, gala-avonden en gastoptredens. Dit jaar is echter een hoofdrol weggelegd voor een muziekhumaniora, met name ‘Musart’ uit Hasselt.

Werner Geboers: “Musart is een muziekhumaniora die al 35 jaar bestaat. Vijf jaar geleden hebben we een belangrijke vernieuwing doorgevoerd. Wat die vernieuwing inhoudt willen we tijdens het 67ste EMJ graag laten horen en zien. Vroeger werd onze muziek gerelateerd met ‘klassiek’. Tijdens de vijf voorbije jaren hebben we dat aangepast in die zin dat de drie pijlers thans ‘pop’, ‘jazz’ en ‘klassiek’ zijn. Om dat te tonen werkten we een geheel nieuw project uit: ‘Musart on Tour’. Op 26 januari stelden we ons project voor het eerst voor in de Limburgse rocktempel ‘Muziekodroom’ in Hasselt met een show waarmee we ook op tournee zullen gaan. Die tour brengt ons in april naar Praag en Wenen. Als apotheose eindigen we onze concertreis in Neerpelt tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.”

“Wat de deelname aan het EMJ betreft vreesden we op een probleem te stuiten”, vervolgt Werner Geboers. “Onze ensembles ‘klassiek’ en ‘Jazz’ kunnen probleemloos deelnemen aan alle EMJ-concerten. Maar ik vreesde dat onze jongeren van de pophumaniora niet aan bod zouden kunnen komen. Tot op heden is er immers geen reeks ‘popmuziek’ voorzien. Toch oordeelde ik dat onze aankomende popartiesten een podium verdienen tijdens het EMJ. Die jongeren hebben al behoorlijk wat ervaring met optredens voor een groot publiek en staan te popelen om hun kunnen te tonen tijdens het EMJ dat één van de grootste muziekfestivals voor jongeren is in Europa. Daarom heb ik samen met de EMJ-verantwoordelijken een interessante oplossing uitgedokterd voor onze enthousiaste popartiesten.”

Werner Geboers: “We komen met onze volledige groep studenten naar het EMJ. We nemen met verschillende ensembles deel aan de juryconcerten. Voor die juryconcerten schreven we in met een saxofoon-ensemble, een fluit-ensemble, een fluit en gitaar-duo en een speciaal voor het EMJ opgericht orkest. Zo zullen alle jongeren van onze afdelingen ‘Klassiek’ en ‘Jazz’ de kans krijgen deel te nemen aan het EMJ. De juryconcerten gelden voor onze studenten trouwens als humaniora-examen.

Op vrijdagavond 3 mei nemen we bovendien een groot deel van de muzikale invulling van ‘A Taste of Neerpelt’ voor onze rekening. Enkele Musart-ensembles en –orkest, dus ook de studenten van de afdeling ‘pop’, zullen er die avond zorgen voor muzikaal entertainment. Zij zorgen tijdens ATON voor een harmonieuze ontmoeting tussen ‘klassiek’, ‘jazz’ en ‘pop’. Naast de studenten zelf spelen die avond ook hun leerkrachten mee in de ensembles en het orkest. Choreograaf Luc Morren werkte daarenboven een indrukwekkende en moderne show uit om het geheel visueel te versterken” Er staan eveneens enkele andere artiesten tijdens ATON op de bühne.

‘A Taste of Neerpelt’ blijft natuurlijk ook op culinair vlak zeer aanlokkelijk. ‘ATON’ anno 2019 wordt andermaal een totaalspektakel met muziek, choreografie, lekker eten en uiteraard een spectaculaire vuurwerkshow.

 

Musart footer 1000px

logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Pelt
Telefoon
+32 11/66 23 39
E-mail