dinsdag, 08 May 2018 00:00

Graag verlengde samenwerking met het EMJ

NEERPELT/CORK. - Vorig jaar werkten het Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt en het Cork International Choral Festival (Ierland) nauw samen. Deze twee festivals bouwden zich in de loop der jaren een hoge internationale erkenning op. Elk festival heeft wel zijn eigen specifieke sfeer en visie. Maar beide hebben ze één groot gezamenlijk doel : koorzang, als een muzikale en artistieke activiteit, aanbieden aan jongeren uit heel Europa. Eén van de vele internationale gasten op het pas voorbije Europees Muziekfestival voor de Jeugd was de heer John Fitzpatrick, artistiek en festivaldirecteur van het Cork International Choral Festival. Hij ziet een verlengde samenwerking met het EMJ best wel zitten.

John Fitzpatrick: “Beide festival bestaan al ruim 60 jaar en dit jaar ben ik er eindelijk in geslaagd het EMJ te bezoeken. Ik ben diep onder de indruk van wat het EMJ aan Europa’s jeugd te bieden heeft. Het meest van al ben ik onder de indruk van de perfecte organisatie en van het feit dat een groot deel van de plaatselijke bevolking hier meeleeft met het EMJ en zelfs geïntegreerd is in de werking. Dat dat allemaal mogelijk is over alle politieke en ideologische grenzen heen is bewonderingswaardig. “

“Dit jaar zat er een samenwerking tussen Cork en Neerpelt niet echt in omdat we tijdens de voorbereidingen de festivaldatums hebben moeten aanpassen. Maar ikzelf en mijn medewerkers gaan zeker weer samen zitten met EMJ-voorzitter Rutger Nuyts en zijn team om de mogelijkheden voor een verdere samenwerking te onderzoeken. Ik heb dezer dagen in Neerpelt vooral kennis mogen maken met de expertise die Neerpelt heeft om bijvoorbeeld geen al te grote uitgaven te moeten doen om groepen uit andere continenten waardig te ontvangen. Aan het ontvangen van groepen uit bijvoorbeeld China, Japan of Australië hangt immers een serieus kostenplaatje voor een festivalorganisatie. Om de kosten binnen de perken te houden, zouden we het mogelijk willen maken om koren zowel in Neerpelt als in Cork te laten optreden,” besluit John Fitzpatrick.

 

emjcork