Voor de kooredities van het EMJ wordt er telkens voor elke reeks een verplicht werk opgelegd. Zo is de internationale jury beter in staat de koren te beoordelen. Daarnaast wordt op die manier de Vlaamse cultuur over heel de wereld uitgedragen.

Voor het festival van 2022 schrijft het EMJ een compositiewedstrijd uit voor Vlaamse geïnteresseerden.

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, dat in 1953 zeer bescheiden begon als een plaatselijk initiatief, groeide op grond van zijn hoog muzikaal niveau en zijn artistieke uitstraling uit tot een van de grootste en wellicht meest sfeervolle jeugdmuziekfestival in Europa.

Het basisidee van het festival is jongeren actief laten musiceren, samen optreden en luisteren naar elkaars prestaties.

Alle koren zingen tijdens de vocale edities een verplicht lied dat speciaal voor en in opdracht van het EMJ gecomponeerd wordt. Enerzijds is het verplichte lied een middel voor de internationale jury om de eigenheid en de capaciteiten van elk koor naar waarde te beoordelen. Anderzijds beoogt het organiserende comité met het uitschrijven van deze nieuwe composities het werk van Vlaamse componisten te verspreiden en aldus onze Vlaamse koorcultuur over de landsgrenzen uit te dragen.

Het EMJ verwacht van de componist een lied met voldoende moeilijkheidsgraad dat echter ook rekening houdt met de leeftijd en mogelijkheden van de jonge deelnemers. Ook het instuderen zou voor de koorleden een fijne ervaring moeten zijn.

Voor de koren die deelnemen aan de wimpelreeksen D, E en F mag het verplichte lied een uitdaging zijn als toetssteen voor hun gevestigde faam.

In alle reeksen hebben de koren ongeveer 4 maanden de tijd om het verplichte werk, naast het eigen repertoire, in te studeren.

De nieuwe composities zullen voor de eerste keer openbaar uitgevoerd worden op de podia van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, tijdens de festivaldagen van 2022.

De winnende werken worden ook gepubliceerd in het EMJ Plichtwerkboek dat alle koren die deelnemen aan de EMJ festival ontvangen voor hun deelname aan het festival in mei 2022.

Iedere Vlaamse componist, leerling DKO, student conservatorium, van alle leeftijden wordt aangemoedigd om deel te nemen.

 

Het volledige reglement en alle verdere specificaties kan u hier terugvinden.

logo
Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Pelt
Telefoon
+32 11/66 23 39
E-mail