Voor de kooredities van het EMJ wordt er telkens voor elke reeks een verplicht werk opgelegd. Zo is de internationale jury beter in staat de koren te beoordelen. Daarnaast wordt op die manier de Vlaamse cultuur over heel de wereld uitgedragen.

Voor het festival van 2022 schreef het EMJ een compositiewedstrijd uit voor Vlaamse geïnteresseerden. Omwille van de maatregelen ten gevolge van de covid-pandemie konden de plichtwerken die gecomponeerd werden voor de editie 2020 (later verschoven naar 2021) nog niet uitgevoerd worden.

Daarom heeft de organisatie beslist om de compositiewedstrijd te verlengen met oog op plichtwerken voor de editie van 2024. Derhalve werd ook de deadline verplaatst.

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, dat in 1953 zeer bescheiden begon als een plaatselijk initiatief, groeide op grond van zijn hoog muzikaal niveau en zijn artistieke uitstraling uit tot een van de grootste en wellicht meest sfeervolle jeugdmuziekfestival in Europa.

Het basisidee van het festival is jongeren actief laten musiceren, samen optreden en luisteren naar elkaars prestaties.

Alle koren zingen tijdens de vocale edities een verplicht lied dat speciaal voor en in opdracht van het EMJ gecomponeerd wordt. Enerzijds is het verplichte lied een middel voor de internationale jury om de eigenheid en de capaciteiten van elk koor naar waarde te beoordelen. Anderzijds beoogt het organiserende comité met deze nieuwe composities zowel de Vlaamse componisten als de Vlaamse koorcultuur internationaal zo breed mogelijk te verspreiden.

Het EMJ verwacht van de componist een lied met voldoende moeilijkheidsgraad dat echter ook rekening houdt met de leeftijd en mogelijkheden van de jonge deelnemers. Ook het instuderen zou voor de koorleden een fijne ervaring moeten zijn.

Voor de koren die deelnemen aan de wimpelreeksen D, E en F mag het verplichte lied een uitdaging zijn als toetssteen voor hun gevestigde faam.

In alle reeksen hebben de koren na inschrijving ongeveer 4 maanden de tijd om het verplichte werk, naast het eigen repertoire, in te studeren.

De nieuwe composities zullen voor de eerste keer openbaar uitgevoerd worden op de podia van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, tijdens de festivaldagen van 2024.

De winnende werken worden ook gepubliceerd in het EMJ Plichtwerkboek dat alle koren die deelnemen aan de EMJ festival ontvangen voor hun deelname aan het festival in mei 2024. Na deze editie worden de werken openbaar ter beschikking gesteld en wereldwijd verspreid via het online plichtwerkenplatform van het EMJ

Iedere Vlaamse componist, leerling DKO, student conservatorium, van alle leeftijden wordt aangemoedigd om deel te nemen.

Alle informatie over de compositiewedstrijd en het reglement kan je hier vinden.

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Adres
Toekomstlaan 7 bus 2, 3910 Pelt
Telefoon
+32 11/66 23 39
E-mail