Bron: Internetgazet 

   Maandag 7 november 2016
EMJ wil standbeeld voor 'pietjes' - Neerpelt
Het bestuur van het EMJ denkt er aan om een standbeeld van de festivalvogeltjes op te richten op het vernieuwde Marktplein. Dat is vandaag bekendgemaakt. Met het gemeentebestuur zijn er gesprekken daarover aan de gang.
Tijdens 65ste editie van het Muziekfestival (28 april – 1 mei) zal er uitgebreid aandacht besteed worden aan de 50ste verjaardag van de festivalvogeltjes, de "pietjes" in het jargon. Het Muziekfestival startte al in 1953, maar de "pietjes" kwamen pas in 1966 op het toneel. Het was toenmalig EMJ-coördinator en -bestuurslid Theo Van Baelen die toen twee kussende vogeltjes uit zijn tekenpen tevoorschijn toverde. Ze vielen in de smaak en werden verwerkt in een logo voor het EMJ. Vandaag zijn ze nog altijd het handelsmerk van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.

Bron: Koorklank - stuk uit nieuwsbericht "Internationale koorwedstrijd Béla Bartók"

Eerste prijzen per categorie

Het Vesna Kinderkoor, Moskou, Rusland

Voor de kinderkoren werd Het Vesna kinderkoor uit Moskou met 94,7 punten uitverkoren.
Uit Hong Kong won Het Marymount Secundair schoolkoor met 91,6 / 100 in de reeks jeugdkoren. Ook het niveau van de kamerkoren was zeer goed en hier kreeg Het Kamerkoor 'Sophia' uit Oekraïne het hoogste cijfer met 90,07 / 100. Twee koren voor gelijke stemmen schreven in. Hier werd door de jury geen eerste prijs toegekend. Het Eos dameskoor uit Rome kreeg 81/100. Het niveau van de gemengde koren was zeer goed. Hier won het Academisch koor uit Maribor, Slovenië met 92 /100 punten.
In 2014 viel het Vesna kinderkoor ook op door uitmuntende prestaties en won een eerste prijs met summa cum laude tijdens het Europese Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Bron: María Elina Mayorga, voorzitster van "San Juan Canta International Choir Competition and Festival" in Argentinië.

Entre los días 29 de abril al 2 de mayo pasado tuve la maravillosa oportunidad de participar como invitada del 64º European Music Festival for Young People, realizado en Neerpelt, Bélgica. Y siento la imperiosa necesidad de compartir vivencias con la comunidad coral y - muy especialmente - invitarlos a focalizar su atención en este extraordinario festival con la esperanza de que nuestro continente, y especialmente Sudamérica, puedan participar en futuras ediciones.

Bron:Het Nieuwsblad - Mirek Cerny - 7 mei 2016

Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt 29 april – 2 mei * * * * Koorzang leeft Het Neerpelts muziekfestival voor de jeugd is een fenomeen. Jaren geleden, nog in de tijd van de Koude Oorlog, is het een honderdtal vrijwilligers gelukt absolute topkoren van achter het Ijzeren Gordijn naar hun kleine Limburgse gemeente te halen.

Pagina 1 van 4