zaterdag, 14 April 2018 00:00

EMJ biedt gevarieerd programma aan voor iedere muziekliefhebber.

NEERPELT.- Het 66ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd, dat plaats vindt van 27 april tot 2 mei, mag zich verheugen op de deelname van 88 koren uit 23 landen. Niet alleen Europese koren willen zich onderscheiden, ook koren uit Israël en Ecuador willen laten genieten van hun vocale talenten. Ons land vaardigt 31 koren af. Tijdens deze 66ste EMJ-editie zal een omvangrijke groep, bestaande uit negen koren, tal van trouwe EMJ-bezoekers en EMJ-begeleiders, op maandag 30 april, in het kader van de 100ste verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog, naar Ieper reizen. De koren zullen er afzonderlijk concerten verzorgen en tevens als één groot koor deelnemen aan de ‘Last Post’-ceremonie.

Tijdens de andere festivaldagen staan in Neerpelt uiteraard de juryconcerten centraal, naast tal van andere concerten en vele vreugdevolle en feestelijke verbroederingsmomenten tussen deelnemers enerzijds en de duizenden bezoekers anderzijds.

Het Festival opent op vrijdag 27 april met om 19 uur ‘A Taste of Neerpelt’ op het Kerkplein en met later die avond een spectaculaire vuurwerkshow. Om 19.30 uur is er in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof de ‘Kick-off’ met de deelname van onder meer een koor bestaande uit 200 leerlingen van Neerpeltse basisscholen en vele internationale deelnemers. Om 20.45 uur wordt aan het gemeentehuis, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het EMJ-logo, een kunstwerk van de Neerpeltse kunstenares Hilde Keunen onthuld.

De hoogtepunten van zaterdag 28 april zijn de juryconcerten van 13.10 tot 16 uur in verschillende zalen in Neerpelt en Overpelt. Daarna zijn er om 17.00 uur de feestelijke parade van deelnemers en om 17.45 uur de geanimeerde proclamatieshow. ’s Avonds zijn er diverse concerten met onder meer om 20.30 uur de happening ‘Spring of Voices’ in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof en eveneens om 20.30 uur het laureatenconcert ‘Con Brio’ in het theater van het Provinciaal Domein Dommelhof.

Zondag 29 april begint de festivaldag al om 10.30 uur met het aperitiefconcert ‘Salute’ in het Hubertustheater. Om 11.00 uur is er een festivalmis in de St.-Niklaaskerk. De juryconcerten in zalen in Neerpelt en Hamont-Achel lopen van 12.50 tot 16.00 uur. Om 17.00 uur trekt de feestelijke optocht weer door de centrumstraten naar de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof waar om 17.45 uur de zinderende proclamatieshow begint. Zondagavond zijn er om 20.30 uur twee in het oog springende muzikale evenementen met een Boombal in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof en het laureatenconcert ‘Con Bravura’ in het Theater van het Provinciaal Domein Dommelhof.

Maandag 30 april trekt het Europees Muziekfestival voor de Jeugd met een groep van 560 enthousiastelingen (koorleden, trouwe festivalbezoekers en een begeleidende EMJ-delegatie) met een speciaal voor het EMJ ingelegde trein van Neerpelt naar Ieper. Een gelegenheidskoor, bestaande uit 350 zangers en zangeressen van negen Europese koren die aan het EMJ deelnemen, zal er mede gestalte geven aan de Last Post-ceremonie onder de Menenpoort. Zo herdenken ze de 100ste verjaardag van het einde van de Grote Oorlog. De koren zullen in de loop van de dag ook nog afzonderlijk concerteren aan de Ieperse Lakenhallen.

Dinsdag 1 mei begint de festivaldag om 13.15 uur met de juryconcerten in zalen in Neerpelt en Overpelt. Om 17.00 uur trekt de parade door de centrumstraten naar de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof waar om 17.45 uur de laatste proclamatie van dit 66ste EMJ doorgaat. Dinsdagavond is er om 20.30 uur in het theater van Het Provinciaal Domein Dommelhof nog het laureatenconcert ‘Brillante’.

Met dit programma wenst het Europees Muziekfestival voor de Jeugd jongeren andermaal aan te moedigen om in koor te zingen, hen te steunen in hun samenzang en hen de vreugde ervan te laten ervaren. Tevens wil het EMJ het gevoel van internationale samenhorigheid optimaal stimuleren bij de deelnemers en alzo een positieve boodschap van vreugde, vriendschap en vrede uitzenden naar Europa en de wereld. Laten we ook niet vergeten dat de aanbevelingen van de internationale vakjury, waar het de deelnemers uiteindelijk om te doen is, steeds als zeer waardevol worden ervaren. Voor alle verdere informatie verwijzen we graag naar de website van het EMJ www.emj.be en naar het programmaboekje dat tijdens de festivaldagen te koop is aan de verschillende concertzalen.