donderdag, 15 March 2018 00:00

Jan Coninx erevoorzitter van het EMJ

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is dit jaar aan de 66ste editie toe. Toch kende het Festival nog maar vier voorzitters. Eén van hen, met name Jan Coninx, werd zopas benoemd tot erevoorzitter van het EMJ. Huidig voorzitter Rutger Nuyts bracht tijdens een plechtig samenzijn hulde aan Jan Coninx, maar ook aan Peter Berben en Lambert Vinken die eerder reeds erevoorzitter werden van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Hij overhandigde de drie erevoorzitters een passende oorkonde als blijvend aandenken, maar vooral als dank voor hun bijzondere verdiensten en al hetgeen ze vele jaren voor het EMJ hebben gedaan en nog steeds doen.

Lambert Vinken was de eerste voorzitter van het EMJ en is 65 jaar bestuurslid. Zijn opvolger Peter Berben is 55 jaar bestuurslid en was 17 jaar voorzitter. In 2002 nam Jan Coninx als Neerpelt-kenner, Festival-kenner en man met bestuurscapaciteiten het voorzitterschap waar, eerst in samenwerking met Peter Berben en nadien met huidig voorzitter Rutger Nuyts. In 2012 moest Jan om gezondheidsredenen noodgedwongen een stap terug zetten.

Voorzitter Rutger Nuyts: “ In 2002 was Jan de gedroomde kandidaat om voorzitter te worden. Hij was al van begin de zeventiger jaren verbonden met het Festival in diverse functies. In 1999 trad hij toe tot het bestuur. Tijdens zijn tien jaar als voorzitter bewees Jan zeer ambitieus te zijn. Jan slaagde erin een bestuursploeg te enthousiasmeren en bracht een nieuwe generatie vrijwilligers op de been. Hij was grondlegger van een nieuwe organisatiestructuur waarin comités bestuursideeën verder konden voorbereiden en realiseren. Jan was ook de voorzitter die voor het eerst Europese subsidies binnen het EMJ-bereik bracht.”

Erevoorzitter Jan Coninx: “Tijdens de 50ste editie van het EMJ in 2002 werden nieuwe trends merkbaar die de volgende jaren uitgroeiden tot een nieuwe huisstijl. Realisaties tijdens de daaropvolgende Festivals waren onder meer de uitbouw van de EMJ-website, TV opnames en -uitzendingen in de studio’s van EXQI in Lint en het in het leven roepen van een groep binnen- en buitenlands koren, ensembles, componisten en dirigenten die zich ‘Ambassadeur van het Festival’ mogen noemen. Verder denk ik nog aan andere realisaties zoals het partnership met het Festival in Kecskemét, Europa Cantat en een internetcafé voor de deelnemers.”

“Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is en blijft een uniek en magisch getint evenement”, besluit erevoorzitter Coninx. “Het meest fascinerend is dat het eerder kleine team medewerkers het Festival een heel jaar lang tot in de puntjes voorbereidt. Naarmate de datum dichterbij komt, komt de ‘festivalmachine’ echt op gang: Het dorp wordt versierd, gemeentearbeiders brengen straten en pleinen piekfijn in orde en affiches en vlaggen worden opgehangen. Als apotheose komen ettelijke duizenden kinderen met hun zang en muziek aan in Neerpelt. Zij maken van het EMJ ieder jaar opnieuw een bijzonder sfeervol feest waar vreugde, vriendschap en verbroedering hoogtij vieren. Voor mij zijn de Festivaldagen hoogdagen van het leven.”Foto Artikel Jan erevoorzitter

Voorzitter Rutger Nuyts (links) samen met v.l.n.r. de erevoorzitters Jan Coninx, Peter Berben en Lambert Vinken.