maandag, 08 May 2017 00:00

EMJ neemt dankbaar afscheid van Jan de Laat als jurylid.

Eén van de vooraanstaande musici die "Ambassadeur van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd” zijn, is musicus Jan de Laat uit het Nederlandse Uden. In 2001 werd Jan, op voordracht van zijn collega Jo Conjaerts,  EMJ-jurylid. In 2007 werd hij aangesteld tot festivalambassadeur. Maar na 16 jaar trouwe dienst als jurylid geeft hij graag de fakkel door aan zijn jongere collega’s. Hij blijft nog wel ambassadeur van het Festival. Daarenboven kreeg hij het voorstel om zich te blijven inzetten voor het EMJ in de werkgroep Obligato.

Tijdens een plechtigheid bracht het organiserend comité van het Festival hulde aan Jan de Laat.

Frans Ulens, voorzitter van het comité Muziek: “We kennen Jan de Laat als een man die het EMJ van bij het begin zeer ernstig heeft genomen. Hij besefte meteen dat het in Neerpelt niet zomaar ging om een lokaal festivalletje, maar dat waarden en normen die gelden in de muziekwereld hier daadwerkelijk aux sérieux worden genomen. Hij kon zich van meet af aan perfect vinden in de organisatie van het EMJ. Gedurende 16 jaar was Jan een zeer gewaardeerd EMJ-jurylid. Hij was en is nog steeds bijzonder kritisch. Zijn bemerkingen naar talrijke ensembles toe, resulteerden in een duidelijke stijging van het kwaliteitsniveau in de Hafabrawereld. Ook tijdens de vocale EMJ-edities was hij steeds een aandachtig en kritisch luisteraar.”

“We kennen Jan de Laat ook als een gemotiveerd ambassadeur van het Festival. Ik bestempel hem zelfs als één van onze beste festivalambassadeurs, “ vervolgt Frans Ulens. “Jan gaat jaar in jaar uit in heel Nederland de boer op om het EMJ te promoten en groepen warm te maken om aan het EMJ deel te nemen. Reacties bleven niet uit, want veel Nederlandse fanfare- en brassbands vonden, door toedoen van Jan, de weg naar het EMJ in Neerpelt. Zijn taak van ambassadeur van het festival zal Jan met veel overgave blijven vervullen.”

Frans Ulens zegde nog dat het, inzake de samenstelling van de jury, vaak moeilijk is om een gezond evenwicht te vinden tussen enerzijds dierbare, getrouwe juryleden en anderzijds jonge talentrijke juryleden die zich aandienen. “Maar die keuze moeten we nu toch maken,” besluit Frans Ulens. “We zijn dan ook uitermate dankbaar voor alles wat Jan in het verleden betekende voor het EMJ. Tevens vragen we hem de toetreding van jong talent te aanvaarden en via Obligato en het ambassadeurschap nog lang actief te blijven in de werking van het Festival”. 


Foto Jan de Laat huldiging