maandag, 24 April 2017 00:00

In memoriam: Theo Van Baelen

Oud-voorzitter, stichter en nog steeds actieve medewerker Lambert Vinken, heeft onlangs afscheid moeten nemen van Theo Van Baelen, een vriend en oud-bestuurslid van het EMJ. Theo heeft naast zijn ongeremd enthousiasme een unieke bijdrage geleverd door zijn ontwerp van de vogeltjes, het symbool van het EMJ, thans reeds 50 jaar.
Het plotse overlijden van Theo naar aanleiding van een tragisch ongeval heeft Lambert naar de pen doen grijpen. Een mooi eerbetoon gericht aan Theo Van Baelen.

 

Dag Theo, Wat hebben we veel verdriet nu je ons pas verlaten hebt! Je was amper veertien jaar toen die festival-boreling in november 1953  uit de kraamkamer van het St.-Hubertuscollege rolde in de Stationsstraat!

Je zag het zelf gebeuren vanuit de bloemen-plant-en fruitwinkel van je  mama.....en die kleuter klopte meteen op je warme kunstenaarshart.

Zo werd je op slag de eerste echte vrijwilliger van het Festival.

Je hielp de vroege landenvlaggen kiezen, keuren en voor herstelling ging je zelf naar het atelier van de décorateur. Je eiste van de gemeente stevigere vlaggenmasten, ,je knutselde en kerfde en verfde zelf de houten wegwijzers, je tekende die mooie eerste posters en de fleurige wimpels, je zette drukker Paesen op de ware rechte kunstdruk-weg...en zo bleef je jarenlang die stille harde vrijwillige werker.

Maar het Festival heeft Theo dringend nodig als fijne kunst'cultivator’ binnen het dagelijks bestuur.

Theo stapte in 1966 in het Festival bestuur. In dat jaar kwamen ook de eerste deelnemers uit Oost-Europa naar het Festival: Severacek uit Liberec met Milan Uherec en het Hongaarse meisjeskoor Szilagyi Erszébet uit Budapest. Uit de ontroering om die warme vriendschap bij de ontmoeting van Oost en West groeide bij Theo het ontwerp van de twee kussende Vogeltjes. Op een prachtige witte fanion vlogen de vogeltjes fluitend het Festival van 1967 binnen.  Zij werden het trotse embleem van ons EMJ, met muziek naar eeuwige vriendschap.

En alle Menschen werden Brüder.

Dag Elenka, dag Petr, dag Olga, dag Maciej.......

En Dag Theo, Summa cum laude, je hebt het echt verdiend.....Vaarwel!.

Lambert Vinken

theo van baelen