maandag, 20 maart 2017 00:00

Jubileumconcert '40 Years in Harmony...' tijdens 65ste EMJ

NEERPELT.- Het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg (KANL) viert dit jaar het 40ste bestaansjubileum. Om deze heuglijke verjaardag te vieren vindt er tijdens het 65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd een gedenkwaardig jubileumconcert plaats met de toepasselijke titel “40 Years in Harmony…”. Het wordt een vrolijke, muzikale avond waaraan naast het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg onder de artistieke leiding van Tom D’Joos, ook de koren Rise Up en Just Music, alsook het kinder- en het jeugdkoor De Piccolo’s hun medewerking verlenen. Veel Noord-Limburgs talent dus op het podium. Kleine kanttekening: de toeschouwer zal niet het huidige harmonieorkest aan het werk zien, maar wel een orkest dat samengesteld is uit …. oud-leden.

Nico Neyens is vele jaren de grote bezieler geweest van het harmonieorkest. Hij was 25 jaar dirigent, maar is vandaag nog regelmatig de steun en toeverlaat van het orkest. Daarenboven is hij al vele jaren jurylid en -voorzitter tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.

“Opgericht op 8 januari 1977 binnen de kunstacademie als een klas samenspel met 12 kinderen, is het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg thans één der meest vooraanstaande orkesten in Vlaanderen. De uitstraling van het orkest reikt wereldwijd,” vertelt Nico Neyens. “We concerteerden de voorbije jaren in 30 landen. Jaarlijks waren er meerdere hoogtepunten. De uitmuntende concerten tijdens een festival in Rostock in 1985, herinneren de toenmalige orkestleden zich nog alsof het vandaag was. We waren het allereerste West-Europese orkest dat in die voormalige Oost-Duitse stad optrad en wonnen er meerdere prijzen. Ook onze deelname aan het Weltmusikfestival für die Jugend in Zürich in 1992 was een onvergetelijke gebeurtenis.  We behaalden er een eerste prijs cum laude in de hoogste afdeling.  Onze drie weken durende concertreis in Zuid-Afrika in 1997 is ongetwijfeld ook één van de absolute hoogtepunten in de werking van het orkest. Sinds 1979 neemt het harmonieorkest ook deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Telkenmale behaalde het orkest een eerste prijs cum laude. Intussen is het harmonieorkest van de KANL al vele jaren het huisorkest van het EMJ. Daarenboven is het orkest Ambassadeur van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.”

Nico Neyens geniet sinds 2011 van een welverdiend pensioen. De dag van zijn pensionering kreeg Nico een verrassingsconcert aangeboden door het harmonieorkest dat was samengesteld uit 70 oud-leden.

“Dat concert is en blijft een onvergetelijke herinnering”, mijmert Nico Neyens. “Meteen werd het idee geopperd om nog eens een keer een concert met oud-leden te organiseren. We waren het er al vlug over eens dat dat best zou gebeuren ter gelegenheid van het  40-jarig bestaan. Ik kreeg de vraag om het voortouw te nemen in het samenstellen van een orkest. Van de 670  muzikanten die ooit meespeelden, zijn er 150 die straks met veel enthousiasme  ’40 Years in Harmony’ zullen uitvoeren. Bij die 150 oud-leden zijn er 40 die thans beroepsmuzikant zijn in diverse grote orkesten in binnen- en buitenland. U zal begrijpen dat we een bijzonder getalenteerd orkest hebben kunnen samenstellen. Om het geheel nog aantrekkelijker te maken zullen ook de koren Rise Up, Just Music en het kinder- en jeugdkoor De Piccolo’s samen met ons orkest optreden. Op het programma staan onder meer klassiekers als Oh Fortuna uit Carmina Burana, Medley Mathilda, Hey Brother en Sister Act. ”

Het jubileumconcert ‘40 Years in Harmony…’ vindt plaats op zondag 30 april om 20.30 uur in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt. 


Prijzen tickets:

Toegangsprijs: € 8
Online via www.emj.be/tickets: € 5
Telefonisch 011 80 50 02 of aan de balie 
via het Provinciaal Domein Dommelhof: € 6


fotoKANL1        fotoKANL2