dinsdag, 07 maart 2017 00:00

EMJ verwelkomt voor het eerst een orkest uit Kosovo!

NEERPELT.- Waar vorig jaar voor de eerste maal een IJslands koor te gast was, mag het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) dit jaar voor de eerste keer een orkest uit Kosovo verwelkomen.  Kosovo en IJsland zijn twee kandidaat EU-landen. Sinds 2015 is in Europa het ‘Youngsters United in Music’-project actief. Dit project, afgekort YUM, stelt zich tot doel om jonge musici, zangers en dansers, alsook professionals en juryleden uit de huidige kandidaat EU-landen kennis te laten maken met de Europese culturele sector. YUM is een samenwerking tussen het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (Neerpelt-België), Europa Jövője Egyesület (Kecskemét-Hongarije) en het Bratislava Music Agency (Bratislava-Slovakije). Het EMJ is projectleider van YUM.

De huidige kandidaat EU-landen zijn IJsland, Montenegro, Servië, Turkije, Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina en Kosovo. Het is in het kader van het YUM-project dat ook aan het 65ste EMJ (28 april – 2 mei) weer enkele instrumentale ensembles en orkesten uit kandidaat EU-landen deelnemen. Voor de allereerste keer in het 65-jarig bestaan van het EMJ neemt een orkest uit Kosovo, met name het Kosovo Youth Orchestra uit Pristina, deel. Verder is er de deelname van The Piano Forte Music School uit Skopje (Maceconië). Het is al vele jaren geleden dat uit dit land een groep naar Neerpelt afzakte. Om het lijstje deelnemers uit kandidaat EU-landen te vervolledigen, noteren we nog het Orchestra Balsika uit Tuzla (Bosnië en Herzegovina), het Youth Symphony Orchestra Isidor Bajic uit Novi Sad (Servië), Belgrade Symphony uit Belgrado (Servië), Aden College uit Tekirdağ (Turkije) en Iki Elin Sesi Var uit Eskişehir (Turkije).

De jonge musici van deze orkesten en ensembles zullen tijdens het EMJ  concerteren en deelnemen aan workshops en meetings. Ook tijdens festivals in Kecksemét en Bratislava staan soortgelijke concerten en workshops op het programma.

Intussen hebben al 75 groepen uit 22 landen ingeschreven voor het 65ste EMJ. Niet alleen Europese landen sturen hun beste ensembles en orkesten, ook uit landen als China, Rusland, Colombia, en Mexico komen instrumentale groepen naar Neerpelt.

De volledige deelnemerslijst staat op de EMJ-website (www.emj.be) onder de rubriek 2017 en de subrubriek ‘deelnemers’.

EMJ 2017 in preparation collage