vrijdag, 24 februari 2017 00:00

Ambassadeur van EMJ “Amabile" viert 50-jarig bestaan met jubileumconcerten

NEERPELT - Het gemengd koor ‘Amabile’ schittert reeds een halve eeuw als een vocale parel aan het Neerpelts muziekfirmament. Om dit halve eeuwfeest te vieren verzorgt Amabile op 25 maart in Lummen en op 1 april in Neerpelt jubileumconcerten. Samen met het koor Pro Arte uit Lummen zingt Amabile tijdens beide concerten het Requiem van Mozart en Sunrise Mass van Gjeilo. Voor deze concerten mogen de koren rekenen op de morele steun van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Amabile is trouwens al jarenlang Ambassadeur van het EMJ.

“Amabile is niet steeds een gemengd koor geweest,” vertelt Marleen Schaekers. “In 1967 richtte priester Lode Clijsters, toen kapelaan in Neerpelt-centrum, met enkele schoolkinderen het kinderkoor Het Lijsternestje op.  In 1968 reeds behaalde het koor een zeer goed resultaat tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in eigen Neerpelt en wat later blonk het uit tijdens de Gouden Ster in Lommel. Het Lijsternestje oogstte jaar na jaar steeds meer bijval, met concertreizen in binnen- en buitenland als logisch gevolg.”

Gaandeweg groeide het koor uit tot een jong volwassenenkoor. Begin de tachtiger jaren namen oud-leden Stef Coninx en nadien Stefan Meylaers de artistieke leiding over. Onder leiding van Stefan Meylaers nam het koor enkele CD’s op en nam het met succes deel aan prestigieuze festivals in onder meer Gorizia (Italië) en Debrecen (Hongarije).

“Stef en Stefan tilden het kwaliteitsniveau steeds verder de hoogte in,” vervolgt voorzitster Marleen Schaekers. “Omdat het Lijsternestje intussen was uitgegroeid tot een gemengd volwassenenkoor werd in 1990 gekozen voor de naam Amabile. In 1993 werd Jan Vanderheyden uit Lummen de nieuwe dirigent. Vandaag nog steeds heeft Jan de artistieke leiding over Amabile. Hij is trouwens ook de dirigent van het gemengd koor Pro Arte uit Lummen. Onder zijn leiding zingt Amabile een repertoire van religieuze en polyfone koormuziek. Jan Vanderheyden bezorgde Amabile de voorbije jaren het ene succes na het andere. Enkele highlights: de uitvoering van Carmina Burana van Carl Orff (1995), de gouden medaille en de speciale Petr Eben-prijs tijdens een internationale koorwedstrijd in Praag (1998), de deelname aan het befaamde Concorso Polifonico in Arezzo (2002) en de uitvoering van The Armed Man van Karl Jenkins naar aanleiding van de herdenking van De Grooten Oorlog (2014). Nu nog steeds is Amabile een veel gevraagd koor voor onder meer artiestenmissen in Antwerpen, herdenkingsmissen en -plechtigheden, provinciale en andere koorwedstrijden en tal van concerten voor De 4 Jaargetijden.”

2017 staat uiteraard in het teken van het 50-jarig bestaan van Amabile. Om het halve eeuwfeest in stijl te vieren zingt Amabile, samen met Pro Arte, twee jubileumconcerten, uiteraard met Jan Vanderheyden als dirigent. Voor de muzikale begeleiding doen de koren beroep op een speciaal voor de gelegenheid samengesteld orkest. Op het programma staan de uitvoeringen van het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart en Sunrise Mass van Ola Gjeilo.

Het eerste concert vindt plaats op zaterdag 25 maart om 20 uur in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Lummen; het tweede op zaterdag 1 april om 20 uur in de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt. Een toegangsticket kost 18 euro aan de kassa en 15 euro in voorverkoop. Tickets kunnen gereserveerd worden bij Mark Geusens (tel. 011-64.03.02). Meer info: www.amabile.be

 

50 jaar amabile