maandag, 07 November 2016 00:00

Gouden jubileum voor de festivalvogeltjes!

NEERPELT.- Dat 1953 het geboortejaar is van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is genoegzaam bekend. Maar dat het EMJ pas in 1966 een logo kreeg, is wellicht minder bekend. Het was toenmalig EMJ-coördinator en -bestuurslid Theo Van Baelen die dat jaar twee kussende vogeltjes uit zijn tekenpen tevoorschijn toverde. De vogeltjes vielen in de smaak bij de toenmalige EMJ-bestuurders en werden verwerkt in een logo voor het EMJ. Vandaag, 50 jaar nadat ze het levenslicht zagen,  zijn de festivalvogeltjes nog steeds het handelsmerk van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.

Theo van Baelen, de geestelijke vader van de festivalvogeltjes, was van 1966 tot 2011 eerst coördinator en nadien bestuurslid van het EMJ. Thans is hij nog lid van Obligato, een vereniging voor bestuursleden en juryleden, die jarenlang hun uiterste best hebben gedaan voor het EMJ. Beroepsmatig was Theo graficus en leraar kunstgeschiedenis, esthetica, plastische opvoeding  en wetenschappelijk tekenen aan het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt.  

“Nog maar pas in functie als coördinator, merkte ik dat het EMJ geen kenteken, geen symbool had”, vertelt Theo Van Baelen. “Op een avond in 1966 zette ik me aan mijn bureau en begon te tekenen.  Ik tekende twee verliefde, kussende vogeltjes met een kleurrijke vederpracht. De vogeltjes staan voor muziek in de wereld. Het zoenen staat voor ontmoeting en vriendschap. De een achtste noot boven de vogeltjes verwijst naar een hart voor de muziek. De gekleurde staartveren verwijzen naar de vlaggen van verschillende landen, symbool van Europa. Nog steeds zijn de vogeltjes het onbetwistbare symbool van het EMJ.”

Theo Van Baelen heeft er al die jaren over gewaakt dat er aan zijn origineel ontwerp niets werd gewijzigd. Hoewel soms toch varianten of kopieën van zijn originele tekening opdoken, is aan het oorspronkelijk ontwerp dan ook nooit iets veranderd. “Of misschien toch wel,” zegt Theo. “In eerste instantie is er een druktechnisch foutje gemaakt. In mijn originele versie was de omlijning van de vogeltjes niet egaal zwart. Er liep een wit lijntje door. Toen de eerste druk verscheen was het wit lijntje verdwenen. In de originele versie had ik de Deense vlag verwerkt in de kleurrijke staart van één van de vogeltjes. Maar die vlag is vervangen door de Tsjechische vlag omdat ik bevriend was met mensen van het Tsjechische koor ‘Severáček’ uit Liberec.”

Zoals bekend wordt het Marktplein in het centrum van Neerpelt binnenkort helemaal gerenoveerd. Het festivalbestuur denkt er aan om een standbeeld van de festivalvogeltjes op te richten op het Marktplein. Onderhandelingen daaromtrent lopen momenteel.

In ieder geval zal tijdens de 65ste  editie van het EMJ (28 april – 2 mei 2017) uitgebreid aandacht besteed worden aan de 50ste verjaardag van de festivalvogeltjes.

Meer informatie over de geschiedenis van het EMJ en de festivalvogeltjes staat te lezen in het boek "Perpetuum Mobile". Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VanBaelenTheo

Theo Van Baelen, de geestelijke vader en ontwerper van de festivalvogeltjes. (Foto: Louis Weckx)